Reisebrev fra Øst-Grønland

Av | 1. april 2022

Martin Kristiansen og Kjell T. Nilssen

Avogtil e sørsenjaværinga ute i verden på diverse oppdrag.
Vi har fått dette reisebrevet fra Øst-Grønland:

– En liten hilsen til Budstikka fra Øst-Grønland, hvor Kjell T. Nilssen og Martin Kristiansen, Havforskningsinstituttets avdeling i Tromsø, er i ferd med å avslutte flytellinger av grønlandssel og klappmyss i Vesterisen, det vil si drivisen langs østkysten av Grønland.
Flytellingene gjøres i samarbeid med det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Håkon», som også har helikopter med på toktet. Tellingene av sel gjøres ved hjelp av flyfotografering langs øst-vest transsekter over kasteområdet til de to selartene, som kaster (føder unger) de siste to ukene av mars.
Mandag 28. mars ble det tatt ca. 2500 bilder langs driviskanten i øst fra ca 70 N til 69.30 N, altså ca. 90 nautiske mil i nord-sør retning. Det er ungene som telles på bildene og som er grunnlaget for å beregne antall grønlandssel og klappmyss. Helikopteret brukes til å aldersbestemme selungene (i dager). Aldersdata brukes til å korrigere antall unger på bildene. Bestandsanslaget er basis for fangstkvotene av grønlandssel i Vesterisen.
(Klikk videre for meir tekst, og mange bilda)Fangst på klappmyss ble stoppet, basert på tilsvarende tellinger i 2005 og 2007, fordi bestanden var sterkt redusert. Flyet som brukes i år er en Grand Caravan som leies av Blom Aviation/Terratec. Det er utstyrt med et svært gyrostabilisert kamera som samtidig tar både vanlige og infrarøde bilder, med dekning på bakken på 353 x 227 m ved fotografering fra 1100 fot. Kameraet krever egen operatør i tillegg til piloten.

Vi flyr fra Constable Pynt (Nerlerit Inaat), som ligger i en sidefjord (Hurryfjorden) ved munningen av verdens største fjord, Scoresbysundfjorden. Det er en liten flystripe med en brakke hvor reisende kan bo i korte perioder. Flyplassen har helikopter stasjonert, som frakter reisende mellom flyplassen og den lille byen Scoresbysund ved utløpet av fjorden, ca 50 km sør for flyplassen. På flyplassen er det kaldt (minus 25 grader) og øde, med en og annen isbjørn som lusker forbi om natta. Hotellbrakka, kalt «Hilton», står på påler og det har hendt at isbjørn overnatter under hotellet.
Dette er 6. gang siden 2002 at Kjell har gjennomført tilsvarende flyoppdrag fra Constable Pynt, mens det er første tur for Martin.

Det meste av slekta til Kjell er fra Breivika og Valvågen på Stonglandet. Martin, kommer fra Skjellvika i Kaldfjorden på Kvaløya, og er i slekt med Nilssen-slekta i Valvågen, inkludert redaktør Helge i Budstikka.

Hilsen fra Kjell og Martin

Tårnet på flyplassen

Det gyrostabiliserte kameraet

Flyplassen, «hotellet»

Isrotasjon, som følge av havstrøm og vindpåvirkning

Sel på isen. Her e det berre å begynne å telle!