Att og fram og opp og ned på stolpa, og nokken fleire runda seinar

Av | 1. desember 2020

Gammelt og nytt, og stor aktivitet

Måtte berre komme med denne epsistelen:
– Srømstolpan på en del av Stonglandseidet blei reist av Troms Kraft i 1980. Så kom Telenor og hengte på telefonledninge like etter. Og der har alt fått stå i fred, – til no. Ifjor eller va det i forfjor kom en «stolpeanalytiker» (innleid sådan, hyggelig utlending), som konstanterte at de fleste stolpan va dårlig, og måtte skiftes ut. Han satte på et kvitt merke som betyr at det ikkje lengre e lov å klatre i dem. Men så begynte det å skje ting, les meir!

Karene som seinest idag skiftet ut strømkablene gjorde en kjempejobb i nordvestlig kuling og sny, og strømmen blei kobla inn igjen kun to minutt etter den varsla nedkoblingstida. No gjenstår det å fjerne de gamle ledningen fra de hamle stolpan, før fibekabla, gatelys og anna flyttes over til de nye stolpan, før dem kan rives.

På ettersommarn i år en kar fra One.co og fiksa litt på telefonledningen som hang og slang litegrann, innleid av linjeeier Telenor, som snart skal rigge ned telefonledningen. Han klatra i stolpan, som ikkje skulle klatres i. Det gikk bra.

I haust kom endelig Frost Kraftentreprenør AS på oppdrag fra Troms Kraft Nett AS og røyste nye stolpa attmed de gamle. Til graving av stolpehull hadde dem leid med seg Moland Total med gravemaskin og fører.
Det passa bra å få på plass nye stolpa skulle man tru, sia det snart skulle henges opp fiberkabel for Telenor si fiberutbygging. Salget til potensielle fiberkunda tok Coitio AS seg av, på oppdrag fra Telenor.
Litt seinar kom Linjeproff as, innleid av Nordix Data AS, som e engasjert av Telenor for å bygge ut fibernettet på Sør-Senja, og hengte opp fiberkabel, – i de gamle stolpan som står ca en meter fra de nye. Det var nokken dyktige folk fra Litauen som gjorde jobben, sikkert innleid gjennom et internasjonalt bemanningsbyrå som vi ikkje har namnet på. Dem hadde fått beskjed om å henge opp fiberkabelen på de gamle stolpan, som snart skal rives. Kabelen e tilpassa dem.

Idag kom Frost Entreprenør AS og «flytta strømmen» til de nye stolpan, som tidligare nevnt står rundt en meter fra de gamle. Dem hadde leid inn entreprenørfirmat Moland, som foretok litt graving for dem. Frostgjengen hadde og med seg en lift, sia det ikkje e lov å klatre i de gamle stolpan. Den va innleid fra Byggesystemer AS.

Så no går strømmen i ny EX-kabel (isolert) i de nye stolpan. Telefon- og fiberkabel heng i de gamle stolpan, som står berre en meter fra de nye, men samtidig langt nok unna til at den nymonterte fiberkabelen ikkje kan flyttes direkte over fleire plassa, den blir for kort. Så den spillernye fiberkabelen må kanskje skiftes ut på fleire strekk.
Vi regne med at den gamle telefonledninga blir erstatta samtidig for å passe de nye stolpan. Den ledninga skal no rives snart, så det haste litt.

Syns du at ting blei gjort i feil rekkefølge?
Det overlate vi til den enkelte å vurdere.
Eller kanskje nokken kan leies inn til å vurdere det?
Men mange aktøra og firma har tross alt vore involvert, og sikkert tjent seg nokken velfortjente krone.

2 tanker om “Att og fram og opp og ned på stolpa, og nokken fleire runda seinar

  1. Gunnar+Torgersen

    Kan det skyldes at de som strekker fiber ikke får lov å bruke Troms Kraft sine stolper?

  2. Steve+Berg

    Steike godt skrevet Helge. Denne sykdommen begynner å dukke opp litt for ofte. Må være ei gullgruve å være konsulent i disse dager.

Det er stengt for kommentarer.