Heimekarantene, – kort forklart

Av | 17. mars 2020

Det svirre litt på sosiale media om man kan gå på butikk eller ikkje dersom man e i heimekarantene. Karantene må forøvrig ikkje forveksles med isolat.

Her e Folkehelseinstituttet sine råd mht heimekarantene:

– Hjemmekarantene varer i 14 dager fra du har vært i kontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19 eller i 14 dager etter at du har vært i land som omfattes av karantenebestemmelser.

Dette er reglene som gjelder for hjemmekarantene:

Skal ikke gå på skole eller jobb.
Dere som bor sammen kan omgås normalt.
Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
Skal ikke ta offentlig transport.
Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand
Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
Kan gå tur ute, men hold minst 1 og helst 2 meters avstand til andre.
Skal være årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, skal du hjemmeisolere deg så snart som mulig. Se råd til pasienter som isoleres i hjemmet

De som bor sammen med en person som er i hjemmekarantene, skal ikke være i hjemmekarantene, men skal som alle andre i befolkningen følge med på egne symptomer.

Personer som er helt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse kan bli unntatt fra karanteneplikten når de er på jobb.