Årets Årbok for Senja er i handelen

Av | 5. desember 2018

(Basert på pressemelding)
Den 47. utgaven av Årbok for Senja kom i handelen ved månedsskiftet, og det meldes allerede nå om godt salg.
Helt siden Hans Kr Eriksen kom med første utgaven i 1972 har denne lokalhistoriske årboka vært populær og hatt mange trofaste lesere.

Årets utgave er som vanlig fylt med et svært så variert innhold.

De to største artiklene i årets utgave står Inge A Arnesen og Maldevin Hansen for. Førstnevnte fortsetter sitt arbeid med stedsnavn i Senjaområdet. Men iår svinger han på sin ferd innom såvel Lofoten som Vesterålen før reisa fortsetter på Senja.

Maldevin Hansens reise er av en annen karakter. Han tar likesågodt en reise gjennom hele sitt liv, fra barndomsår i Barbogen på Senja til et langt liv med fiske fra Barentshavet i nord, via Bjørnøya, langs hele norskekysten til Mauretania i Afrika.

Hans Peder Pedersen har intervjuet ho Klara i Ballesvika. Det blei ei fortelling om et svært så begivenhetsrikt liv.

Hans Helge Jørgensen tar for seg husmennene i Tranøybotn, ei historie som etter hans vurdering ikke har funnet sin slutt enda.

Terje Meyer Nilssen kommer nok engang med sine litt mer humoristiske fortellinger fra sin barndom på Senja, og Aud Gjengedal Pedersen skriver om heimsmøret hennes Hilda Aaker og andre «kortreiste» mattradisjoner.

Helge Stanges forteller i humoristiske vendinger om sine ungdomserfaringer på landarbeid i Lofoten, og Randi Hasvold om sine turer på godt og ondt med melkeskøyta «Ariel».

Ellers finner vi artikler om vaffelkake, katt og annen styggedom ombord på en båt, noen gamle kjærlighetshistorier, og om oppstarten av flyndrefisket på Senja på trettitallet.

Redaktøren skriver om ei litt spesiell bok som kom ut ifjor. Den handler om oppstarten av ei sanitetsforening like etter forrige århundreskiftet, og det stort sett glemte arbeidet i kampen mot tuberkulosen der femten kroner ofte var skillet mellom liv og død.

Til slutt kommer årets bolk fra Trond Dragøys store samling «Nord-Norske dialektord med tyding».

Årbok for Senja gis ut av Senja Historielag, og selges hos alle bokhandlere i Midt-Troms, Harstad og Tromsø, og hos alle dagligvarebutikker på Senja. I tillegg sendes et stort antall ut til faste abonnenter.