LABS legges ned, Lokalavisa.no går over i historien

Av | 29. november 2018


Skjermdump av LABS, som publiseringsverktøy uendret siden 1999

LABS (Lokalavisas BrukerSystem) så dagens lys i 1999. På oppdrag fra den lille databedriften Robin Hood AS på Stongandseidet laget de to datastudentene Ketil Holden og Eivind Grotle Nilssen et linuxbasert publiseringsverktøy. Oppdraget var enkelt: Lag et system som gjør det enklest mulig å legge ut små nyheter i små Internettaviser under en felles paraply!
Og det klarte de. Paraplyen «lokalavisa.no» hadde fra før samlet endel pesoner rundt i landet med hver sitt lokale Intenettbaserte nyhetsmedium, – ildsjeler som tidlig så potensialet Internett hadde for å få lokale nyheter ut i en region- og riksdominert nyhetshverdag. Disse «avisene» var arbeidskrevende å lage, men nå kom et system som på den tida var banebrytende enkelt.
På det meste var over ti lokale aviser med i samarbeidet.

Men i dataverdenen skjer det nyvinninger daglig. Etter noen år kom Facebook og flere andre sosiale medier som på mange måter overtok jobben. Ildsjelene trengtes ikke mer, folket sjøl overtok den lokale nyhetsformidlinga.
Men noen nektet å gi seg. Fram til i dag har to aviser i «lokalavisparaplyen» holdt stand, – Hemnesværingen på Hemnes i Nordland og Søndre Senniens Budstikke på Sør-Senja.

LABS var i prinsippet gått ut på dato allerede i 2003. Men mindre justeringer har gjort at systemet har holdt stand til idag. Men nye krav til dataplattformer og stadige nye utfordringer mht sikkerhet har innhentet et av de absolutt eldste gjenlevende publiseringsverktøyene på Internett, – LABS blir pensjonert. De to siste gjenlevende lokalavisene, – Hemnesværingen og Søndre Senniens Budstikke må ta et valg. Enten må de gå over i hstorien de også, eller videreføres på annen måte.
Svaret får vi om få dager, – i løpet av de aller siste dagene i november.

Databasen til lokalavisa.no inneholder godt over hundre tusen lokale nyheter og innslag. Dette er et verdifullt lokalhistorisk arkiv, og blir tatt vare på.
Framtidig bruk skal tas stilling til etterhvert.