Årbok for Senja kom idag

Av | 27. oktober 2023


Idag kom ei rekordtidlig Årbok for Senja tilbake fra trykkeriet. Den e allereia i hylla på Joker Stonglandseidet, og ikveld kom den til Ark Amfi (bokhandelen på Finnsnes). De neste dagan pakkes og sendes den ut til andre utsalgplassa og abonnenta.

Vi klistre likesågodt inn ei pressemelding fra redaksjonen:

Årbok for Senja 2023 er rekordtidlig tilbake fra trykkeriet, og sendes ut til abonnenter og utsalgssteder rundt siste helga i oktober.
Årbok for Senja har holdt det gående i over 50 siden starten i 1972, og årets bok følger opp tradisjonen med et svært variert innhold. Vi finner såvel folkelig historisk stoff, som lokal fortellerkunst.

«Kråkeslottet» på ytre Senja går ei uviss framtid i møte. Truls Nilsens artikkel tar for seg bygget i et historisk perspektiv, – fra fiskebruk til kulturarena.

Elly Wissing fra Nederland kom som helsesøster til Lenvik i 1960. «Søster Elly» slet ut flere folkevogner i jobben sin, og viet hele sin fritid til musikk og annen frivillig innsats.
I årets Årbok videreformidler vi hennes egen beretning fra tida på Senja.

At bygda Å på Sør-Senja var en stor aktør innen ishavfangst før andre verdenskrig, er mindre kjent. Det er ei historie om vågale år i Nordisen, Østisen og Vestisen, – og havarier. Vi bringer historien om disse årene, basert på dagbøker og historisk bildemateriale.

Bjørnar J. Barbogen forteller om bygda med samme navn. Inge M. Brox forteller om Kristine Elise fra Sifjorden, og om barndomsminner på Senja.

Arne Blix har en grundig artikkel om de mange nothjellene som var spredd rundt på Senja, med mange bilder av anlegg som er borte for flere år siden.

Erling A. Johansen forteller om kua som måtte synges til for å la seg melke, og Oddmund Isaksen er tilbake med sin mildt sagt frodige fortellerkunst om problemer med et gebiss.

Ivar Kleiva var lærer i Gryllefjord fra 1927 til 1940. Fra heftet han ga ut om sine år i fiskeværet, tar vi iår med fortellinga om rikelig med julefisk som ble resultatet av brukstap forårsaket av en engelsk tråler.

Årets bok er svært innholdsrik, og i tillegg til innslag fra redaksjonen, finner vi bidragsytere som Hans Helge Jørgensen, Ole E Nilssen, Håvard H Salen, Trond Hellemo, samt ei beretning om skyting mot et russisk handelsfartøy på Sør-Senja i 1783 ført i pennen av sogneprest Elling Rosted.

Boka er på 136 sider, og utgis av Senja Historielag.