Foredrag om krigsseilere i nord på biblioteket fredag

Av | 20. oktober 2022


Foredrag på biblioteket fredag 21/10 kl 12.00:
– KRIGSSEILERE FRÅ NORD er en serie på tre bøker om krigsseilaser i perioden 1939-45. Den første boka handler om finnmarkinger, den andre om krigsseilere frå Troms og den tredje og siste om krigsseilere frå Nordland.
Med utgangspunkt i personlige historier, dokumenter og fotografier, samt sjøforklaringer og tyske ubåt-logger gir de en sterk skildring av den brutale virkeligheten til krigsseilerne, som levde under et konstant press og med nervene på høykant døgnet rundt. Når som helst kunne de bli truffet av en torpedo eller gå på ei mine som lå og ventet i det mørke og til tider opprørske havet. De som overlevde krigen, fikk ofte senskader, posttraumatisk stress og store nerveplager. Av 349 krigsseilere frå Finnmark omkom 52.
I foredraget fortelles de dramatiske historiene til krigsseilerne fra Nord-Norge, i Ute- og Hjemmeflåten. Foredraget gir et innblikk i:
• Kvinner og menn i krigsseilas
• De overlevende og deres familier
• De omkomne
• Behandlingen etter krigen
• Krigsseilerregisteret som kilde
ROGER ALBRIGTSEN (f. 1971) er forfatter, foredragsholder og frilansjournalist fra Evenes i Nordland. Han er i dag bosatt i Lakselv i Finnmark. Albrigtsen kommer våren 2022 med tredje og siste av bøkene i serien «Krigsseilere fra nord». Dette blir hans tiende krigshistoriske sakprosautgivelse.
Forfatterforedraget KRIGSSEILERE FRA NORD er på biblioteket på Stonglandet skole fredag 21. oktober kl 12. Gratis inngang