Drømmetreff for en metallsøkerentusiast

Av | 1. mai 2020

En sølvmynt fra rundt år 1000 e nokka de aller fleste metallsøkera berre kan drømme om. Frank Bjørback fant en i går, og han e fortsatt litt skjelven

Han va enno liten skjelven idag han Frank Bjørback. Men han var kommen seg litt etter gårddagens funn. Det var et funn som tar pusten sjøl fra en erfaren metallsøkerentusiast. Han har holdt på med metallsøking i fire år, og har ei lang merittliste bak seg med funn tilbake til seint på sekstenhundretallet.
Men gårdsdagens funn på Stangnes overgår det meste. Då han Frank forsiktig børsta jorda av en mynt han fant på et område han trudde han hadde «tømt» tidligare, kunne han tydelig lese AEDELRED REX – ANGLO. Dermed kunne han slå fast at det var en engelsk sølvmynt fra rundt år 1000, og dermed temmelig sikkert den absolutt eldste mynten som e funnen på Senja.

Innmarka på Stonglandseidet og på Stangnes blir tidlig fri for sny. Begge plassan har han Frank tillatelse til å leite. Her e han i aksjon på Eidemarka. Den har han gjennomsøkt fleire gonga. De eldste funnan her e fra seint på 1600-tallet.

Han Frank har i alle år som metallsøker ikkje falt for fristelsen til å unndra funn som etter lova skal rapporteres inn, eller selge på det svarte markedet.
– Det finnes nok dessverre nokken få sorte får innafor denne hobbyen, sei han Frank.
– Men de aller fleste e seriøs, og har bidratt med mange funn som tilogmed har endra endel av den offisielle historia, sei han.

Han kunne tenkt seg et opplæringstilbud for metallsøkerentusiasta med vekt på det lovverket som regulere denne virksomheita, og gjerne ei sertifiseringsordning som løfta statusen til de seriøse og satte de kanskje litt meir useriøse på sidelinja.

Du kan lese meir om den sjeldne mynten her