– I nord på egne (og andres) vinger

Av | 7. januar 2021

Guy Chaboud er idag pensjonist, men var i en mannsalder distrikts/kommunelege i Tranøy, og senere Senja.
Nå har han skrevet bok.
Selv om han dekker seg bak en fiktiv person, den unge franske kvinnelige legen Dominique, – som i likhet med forfatteren kom som nyutdannet lege til Narvik, og likte seg så godt i landsdelen at hun ble der, vil mange som kjenner Guy nikke gjenkjennende til mange av «hennes» opplevelser.
For i likhet med Guy, er Dominique litt utradisjonell. Hun tar flysertifikat og elsker å fly, og hun gipser en skulder på en pasient etter at hun gjentagende ganger hadde fått den ute av ledd.
Guy, -unnskyld, vi mener Dominique, får snart sansen for norske verdier. Hun liker vår feiring av 17. mai der vi hyller naturen og våre forfedre, og like den i forhold til den franske nasjonaldagen. Frankrikes nasjonalsang «Marseillesen» er etter hennes mening både krigersk og voldelig.

Hovedpersonen liker det norske helsevesenet, der sykepleiere og leger ikke distanserer seg fra hverandre, – det norske sosialdemokratiet, og vår forvaltning av oljerikdommen.
Boka tar oss med på pasientopplevelser på sykehuset i Narvik og på Senja, og på spennende flyturer rundt i Nord-Norge, samt bittelitt erotisk krydder.
Dersom vi for ordens skyld holder unna det siste, er etter vår erfaring boka bygd opp på forfatterens egne opplevelser, -samt andres. Det har f.eks. vært en lege på Gibostad med eget sjøfly, og en annen flygervenn måtte nødlande på Målselva.
Og Guy fulgte en gang anmodninga fra en ektemann og gipset skuldra på kona hans etter at den gjentagende ganger hadde vært ute av ledd. Den utradisjonelle behandliga var svært vellykket.

Boka er lettlest, og i allefall for oss senjaværinger er den interessant lesing.
Nå har forfatteren et nytt lite opplag på tur til sin bolig på Stonglandseidet, så det er bare å ta kontakt med han. Han selger den for en svært overkommelig pris.