Negative testresultater fra søndag, men fortsatt ukjent smittekilde

Av | 15. desember 2020

Oppdatering fra Senja kommune:

 – De 28 siste testene tatt søndag var alle negativ. Det betyr at alle 78 tester fra søndag hadde negativt resultat. I løpet av mandag ble 178 personer testet, hvor en stor del av disse er knytta til Finnsnes ungdomsskole. Resultatet av testene er ventet i løpet av tirsdag.

Fortsatt forsiktighet, og lav terskel for testing
Status tirsdag formiddag 15.12.20 er derfor at det fortsatt er 6 smittetilfeller i Senja kommune. 3 personer fikk påvist korona i helgen, mens 3 personer fikk påvist korona henholdsvis 5., 8. og 9. desember.

Det er fortsatt ikke kjent smittekilde til et av tilfellene som ble påvist i helga, og det er derfor viktig at alle i kommunen fortsetter å følge råd om ekstra forsiktighet og skjerpa tiltak denne uka.

På grunn av den skjulte smitten i lokalsamfunnet er det også veldig viktig at alle med symptomer nå tester seg.

De med symptomer skal testes så snart som mulig.

De neste dagene er avgjørende
Det er selvfølgelig gledelig at det ikke er avdekket flere nye smittede på de første 119 testene. De neste 178 testene vil gi oss et enda bedre bilde, men det er ekstremt viktig at alle med luftveissymptomer tester seg for korona den neste uken, sier kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.

Ved at alle med luftveissymptomer tester seg, er det mulig å få best mulig oversikt og kontroll på situasjonen.

For å kunne avdekke skjult smitte er gjelder oppfordring om testing ves symptomer alle, ikke bare de som er satt i karantene.

  • Vi er avhengig av at alle tar dette på stort alvor. Både ved at de som er i karantene overholder reglene i hele karantenetiden, men også at alle andre som får luftveissymptomer holder seg for seg selv og lar seg teste. Dette skal vi klare, men da må vi som befolkning gjøre det sammen, sier ordfører Tom-Rune Eliseussen.

I neste uke har det gått over 10 dager fra sist mulig eksponering fra alle de tre siste smittetilfellene.

  • I beste fall avdekkes det ingen tilfeller som krever at flere settes i karantene. Hvis vi da har god oversikt og kontroll, har vi en mye bedre start på jula for alle, sier Hovda Lien.

Til personer i karantene

Svar på tester finner man ved å logge seg inn på Helsenorge.no. Man blir ikke oppringt ved negativ test. Personer med eventuell positiv test blir oppringt av kommunens smitteteam.

Negative prøve medfører ingen endring i reglene for karantene: Her er det 10 dager i karantene etter sist smitteeksponering. Alle i karantene uten symptomer anbefales test dag 3.-7., gjerne dag 5. Man kan utvikle symptomer hele karantenetiden og det er viktig at den holdes.

Alle i karantene som får symptomer, skal teste seg snarest.