Spesiell 17.mai-feiring iår

Av | 21. april 2020

Dette e siste «instruks» fra Senja kommune om årets 17.mai-feiring:

Slik feiring blir det ikkje på nasjonaldagen iår. Bilde av toget på Stonglandseidet ifjor,

 – Slik blir 17. mai i Senja kommune

Koronasituasjonen gjør at årets nasjonaldagsfeiring blir utenom det vanlige.  Mange begrensninger til tross, så blir det feiring og markering også i Senja kommune, sier ordfører Tom-Rune Eliseussen. 

Myndighetene har lagt strenge føringer for å hindre spredning av korona. Blant annet er større kulturarrangementer avlyst til og med 15. juni, folk skal ikke samles i større grupper enn fem personer, og man skal holde to meters avstand fra hverandre. Disse kravene får betydning også for feiringen av 17. mai.

  • Det blir ei annerledes markering. 17. mai er en dag vi er vant til å samles til fest og feiring. Hele samfunnet bidrar vanligvis til å gjøre dagen til den festdagen som vi kjenner. Denne gangen må det gjøres med noen begrensinger, men feiring blir det, sier ordføreren i Senja kommune.

Lokale løsninger for feiringen

Myndighetene har laget foreløpige retningslinjer for nasjonaldagen. Det innebærer at tog med mange folk ikke kan gjennomføres, og at arrangementer med store samlinger av folk ikke kan gjennomføres. Men mange typer arrangementer, som flaggheising, kransenedlegging og salutter, kan gjennomføres. Korps kan spille og marsjere under hensyn til smittevern, og matservering kan skje i kontrollerte former.

  • Regjeringas retningslinjer kan tilpasses lokalt. Det har Senja kommune nå gjort og informerer mulige arrangører om hva som gjelder. I tillegg kartlegger vi aktivitet som planlegges, og legger opp til at markeringer som gjør at vi likevel får en dag med feiring. Så 17. mai blir det, sier Eliseussen.

Endelig program

4. mai vil det også komme en endelig rettledning fra regjeringa om 17. mai arrangementer. Etter det vil kommunen komme med mer informasjon til arrangører, og et sammensatt program slik at innbyggerne på best mulig måte kan følge de arrangementene som skjer. 

  • Det planlegges blant annet taler for dagen med kulturelle innslag. Der det tidligere har skjedd på torg, haller og samfunnshus, er det kanskje mindre forsamlinger eller digitale overføringer som blir løsningen i år. Selv om dette blir annerledes håper vi innbyggerne våre vil få ei fin feiring, avslutter ordføreren.