Lågt lufttrykk, fullmåne, – stor flo

Av | 10. februar 2020

Klokka halv to idag va floa på det høgste. Då saltimpregnerte sjyen golvåsan og endan på kledninga på bryggen på Eidet. Og det e berre bra.

Kartverket meldte om høg flo idag pga fullmåne igår og veldig lågt lufttrykk. Meldinga va 318 cm over «sjøkartnull». «Sjøkartnull» e lågaste tenkelige vannstand. Den oppnås sjelden. Igamle daga va «langfredagsfjæra» et kjent begrep.
Fra 1. januar 2000 e «sjøkartnull» lagt til lågaste astronomiske tidevann (LAT).
Imorra skal det bli 1 cm lågar. Største floa e som regel to daga etter fullmåne, men det forventes litt høgre barometerstand då.

Vi e litt usikker på om barometeret til Budstikka sin vérstasjon e nøyaktig kalibrert, men det stemte nokså godt med Meteorologisk Institutt sine målinge for et par år sia. Men uansett e ca 941 hPa sjeldent lågt. (Målt idag 10. feb kl 1400)