– Tradisjonsrik Senjamat på vellykket midtsommarmat

Av | 25. juni 2024

Arkivfoto fra 2019. Han Truls hadde det så travelt at han glømte å ta bilda iår.

Etter å ha farta rundt i landet sia 17. mai, får man vel komme seg i arbeid igjen.
Vi starte med en rapport fra han Truls Nilsen:
 – Senja Historielag inviterte til etarfest på Hofsøya Bygdemuseum på søndag – som i år falt på sjølve St. Hansaften. Etarfesten kaller vi midtsommarmat, og blei en stor suksess med cirka 100 sultne senjaværinger (og fleire utenfra) som kom for å smake på mange slags delikatesser fra vår mangfoldige mattradisjoner. Etter den tradisjonsrike friluftsgudstjenesten på tunet var mange godbiter av tradisjonsmat å se på bordene i Borterstua. Her var blant annet gomme fra ho Anne-Elise på Lannes og Torgunn på Å, varmrøkt laks fra han Knut i Vangsvika, seilaks fra han Stein-Johnny i Skrolsvika, hjemmebakte flatbrød fra ho Tove på Rødsand, rømmkolla av virklig kumelk fra Line-Mari sine kyr på Ryvoll, brødmat fra heile Sør-Senja, rømmgrøt laga av eksperten Ingrid fra Skrolsvika, krinalefse fra ho Gunn-Mari på Å, bære førr å nevne nokka. Ingen blei observert i syndefullt fråtseri, men mange spiste seg tydelig mette. Etterpå var vi så heldig å ha besøk av vår tidligere museumsbestyrer Yngvar Ramstad, som holdt foredrag om tida der folket på Senjagårdene gikk fra å være leilendinger til å bli sjøleiere av egen jord. Gården Hofsøy var blant disse gårdene. Fleire interesserte møtte opp i Heimerstua førr å høre han Yngvar fortelle om dette. Vi er svært fornøyd med årets midtsommarmat i Hofsøya.