Litt meir om Taekwon-Do – samlinga sist helg, og litt til..

Av | 14. november 2023

Kursholder Herulf K. Mathisen (sortbelte 5. Dan) instruerer

I helga ble det avholdt treningseminar og gradering i Taekwon-Do på Stonglandseidet.
Det blei en kort sak om det her på lørdag. Her kjem litt grundigare informasjon, basert på en prat med Kim-Runar Klodiussen, den ivrige Taekwon-Do-organisatoren på Sør-Senja:

Deltakere på samlinga var medlemma i “Senja Taekwon-Do Klubb” på Stonglandseidet, og fra samarbeidsklubben “Chang-Hun Taekwon-Do Academy” påFinnsnes.
Det var totalt 37 elever (fargebelter) og 6 sortbelte-instruktører som var til stede.
– Dette er det største kampsport-seminaret på Sør-Senja (og kanskje hele Senja?) så langt, sei han Kim-Runar.
Involverte foreldra stilte tradisjonen tro opp med god brødmat og frukt til lunsj.
Sør-Tranøy IL delfinansierte seminaret , og Joker Stonglandseidet sponsa med et godt utvalg frukt.

– Når eg starta klubben i fjor tenkte eg at jeg burde være fornøyd hvis det blei 5-6 elever. Eg hadde aldri trudd at eg, kun ett år seinare, -skulle arrangere seminar for nesten 40, sei den entusiatisk unge herr Klodiussen.

-Ikkje gjøre dette heime, sei Kim-Runar Klodiussen (til høyre). Og understreke at den beste metoden for selvforsvar e å rope høgt på hjelp og springe unna så fort man kan.

Og så litt meir fakta om arrangementet, litt fagstoff kanskje, men interessant for den som e interessert:
Bak seminaret står hovedinstruktør for Senja-klubben Sabum Kim-Runar Klodiussen (4.Dan) sammen med hovedinstruktøren for Finnsnes-klubben Boo-Sabum Geoffrey Fagerli (2.Dan). Eksaminator og kursleder var Sabum Herulf K. Mathisen (5. Dan) fra Harstad, men man fikk også hjelp fra sortbeltene i den nyoppstartede klubben “Sentrum Tromsø Taekwon-Do», nemlig Sabum Lars Kufaas (4. Dan), Boo-Sabum Therese Svenning (2. Dan) og Boo-Sabum Angelica Svenning (1. Dan), sei han Kim-Runar. Og legg til at uten hjelp fra denne flotte og langtreisende sortbeltegjengen ville det vore umulig å gjennomføre et så stort arrangement.

Helgens arrangement gikk over 3 daga. På fredag var det teori og teknikk-trening for de høyeste graderte, på lørdag var det et variert seminar for alle deltakerne og søndagen fungerte som en heldags-gradering hvor elevene fikk sjansen på sitt neste belte.

– Det er med glede å meddele at samtlige elever som prøvde seg besto ildprøven og at flere til og med klarte å hoppe opp et ekstra nivå enn det de søkte på. Såkalte “dobbeltgraderinger”, fortell en ivrig Kim-Runar. Og legg till at man planlegg fleire treningsseminar. Men hvis oppslutninga fortsette å vokse slik som de gjør nå, blir man nok nødt til å leie et større lokale.

Kim-Runar håpe forøvrig å starte et eget voksenparti i Taekwon-Do. Så gjerne ta kontakt hvis du eller noen du kjenner er interesserte”, avslutte den unge Klodiussen med.

Og så heilt til slutt litt meir info om sporten:
Taekwon-Do er en moderne, koreansk kampsport utviklet av General Choi Hong-Hi for militært bruk. Det er en såkalt “komplett kampkunst” som dekker alle området. Bla. slag, spark, knusing, kondisjon, fleksibilitet, frikamp, og mye mer. Litterært betyr Taekwon-Do kunsten i hånd- og fotkamp”, men elevene lærer også disiplin og det å bli gode mennesker. Gjerne gjennom å følge grunnprinsippene; høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd.