– Hvor er Lekangsund?

Av | 22. september 2023

 –  I Budstikka er det torsdag gjengitt en flott plakat om årets høstmarked på bygdehuset Solvang, som skal gå av stabelen lørdag 23. september. Plakaten indikerer at Solvang ligger på «stedet» Lekangsund.

Men hvor er Lekangsund? Et søk på Google Maps gir ett treff: landbasen til Salmar I Valvågen. Stort sett alle voksne mennesker med et oppvekstforhold til Indre Stonglandet vet at Lekangsund ikke er et stedsnavn, men navnet på poståpneriet som var i drift fra 1922 til 1967, og som fram til 1.11.1967 ga oppsittere og institusjoner i bygdene Stangnes og Lekangen postadressen Lekangsund. Etter det har de alle hatt postadresse 9392 Stonglandseidet, uten å ha flyttet sin geografiske posisjon en tomme. Gården Ryvoll ligger fortsatt på Stangnes (selv om forrige eier bodde i Valvågen). Gården Bakkemo ligger fortsatt på Lekangen. Og bygdehuset Solvang, som er en felles kulturperle for bygdene Stangnes, Lekangen og Valvågen ligger fortsatt som det alltid har gjort, i det geografiske midtpunktet for de tre bygdelagene: på Lekangen!

I dag er alle matrikulerte eiendommer med bebyggelse gitt en gate/vegadresse, også i Senja kommune. Tilreisende fra fjernere bygdelag vil sikkert sette pris på opplysningen om at Solvang ligger i Valvågveien 681.  Resten tar GPS seg av.

21.09.2023

Ola Valvåg