– Skjebnetid for Sør-Senja

Av | 10. mai 2020

Kommentar,
Gunnar Torgersen, leder lokalutvalg Sør-Senja i Senja kommune

– Hvis vi skal utvikle bygdene, må vi handle nå!
Hurtig digital kommunikasjon er den nye nøkkelen til utvikling, arbeidsplasser og bolyst. Lokalsamfunn som ikke har stabile og hurtige datalinjer vil raskt sakke akterut. Det er flere måter å oppnå dette på, men fiberoptisk kabel er per i dag den eneste måten som er rask, stabil og sikker nok.
Bygdene på Sør-Senja ligger allerede årevis etter andre bygder når det kommer til fiberutbygging. Utbyggingen av fibernett kan sammenlignes med innføring av strøm og telefon i gamle dager.

Fibernett er et utviklingssprang!
Det var Televerket som bygde telefonlinjene. Televerket var eid og styrt av staten, og en viktig samfunnsbygger. Det var fest i bygdene når telefonen kom. Og med god grunn. Tenk deg hvor vi hadde vært uten telefonen!

Nå er det fiber det gjelder. Ansvaret for utbygging er flyttet til kommuner og lokalsamfunn, og Televerket er bygd om til Telenor. Fremdeles en samfunnsbygger, men strengt kommersielle og uten ansvar for bygdene på Sør-Senja. Sjefene sitter i en næringspark på Fornebu, og har kanskje hørt om Senja. Kanskje… Lønnsomhet kommer i alle fall milevis foran samfunnsbygging i utmarka..

Tranøy kommune brukte to kommunestyreperioder på å få på plass avtale om fiberutbygging. Telenor ble til slutt den foretrukne leverandør. Inngangsbilletten var billig og oppstart nært forestående. Nesten for godt til å være sant. Og når noe er for godt til å være sant, er det ofte nettopp det det er. Telenor forlangte nemlig at hele 70 prosent av boliger på den aktuelle strekningen skulle ha forhåndsbestilt før utbyggingen startet. Dårlig deal? Ja, kanskje. Men nå er det den avtalen som gjelder, og Telenor står hardt på at ordreboka skal være full før de starter.

Mange har bestilt fiber til boligene og bedriftene sine. Og veldig mange fritidsboliger har bestilt. Bra! Æren for at så mange har tegnet seg, skal lokale ildsjeler ha. De har gjort en stor gratis innsats, mens Telenor, som skal tjene penger på dette, har lent seg tilbake.

Nok om det! Situasjonen er at vi trenger at ennå flere bestiller fiberkabel til boligen sin. Det vanligste er å bruke www.fiber.telenor.no. Det finnes en side på Facebook som heter Fiberutbygging Tranøy 2020. Det går også an å ringe Telenor på 91509000

Fiber til jul må være et mål!
La oss bidra med det vi kan.
For bygda og framtida.