Ordføreran i Senja og Sørreisa ber oss være forsiktig i påsken

Av | 2. april 2020

Flg melding e sendt ut fra ordføreran i Senja og Sørreisa:

Hold fokus på smitte i påska

Påsken nærmer seg, og Senja og Sørreisa kommune ønsker å nå ut til våre innbyggere og andre som ønsker å oppholde seg på hytter og campingvogner her med noen oppfordringer.

Ikke tiden for å slakke opp tiltak

Det er innført strenge tiltak for å bremse spredningen av koronaviruset. Disse har befolkningen tatt på alvor, og tiltakene ser derfor ut til å hjelpe. Nå er det viktig at vi fortsetter den nødvendige jobben for å hindre spredning, selv om påske, tradisjoner og tålmodighet kan sette oss på prøve.

–  Vi er oppriktig bekymra for at folk vil slakke på det nå. Vi oppfordrer våre innbyggere og dere fra andre kommuner til å fortsette å støtte opp om den nasjonale dugnaden også i påsken, sier kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.

Ingen nye forbud

Sørreisa og Senja kommune følger nasjonale retningslinjer, og kommer ikke til å utvide hytteforbudet til å gjelde campingvogner, bobiler og spikertelt, eller telt. Ordfører Tom-Rune Eliseussen ber likevel befolkningen vurdere om opphold er i tråd med det helsemyndighetene ber oss følge.

– Befolkningen har så langt respondert på en helt fantastisk måte på de strenge nasjonale tiltakene. I undersøkelser svarer 90 % at de isolerer seg og unngår situasjoner som kan medføre smitte. Nå er det om å gjøre at vi klarer fortsette med det, selv om vi går inn ei tid hvor vi normalt ville vært masse sammen med andre, sier ordfører Tom-Rune Eliseussen.

Ordfører i Sørreisa kommune, Jan-Eirik Nordahl ber folk tenke på om det er nødvendig med fritidsreiser i påska.

– Uansett om det er åpning for det, ber myndighetene oss være mest mulig hjemme og begrense fritidsreiser. Er det nødvendig å reise hjemmefra i årets påske? Trenger man samle flere enn den nære familien når myndighetene mener færrest mulig bør samles? Dette er ikke tiden for å øke sosial kontakt igjen. Vi må fortsette med dugnaden slik at vi raskes mulig kan få tilbake hverdagen og normal kontakt med hverandre, sier Nordahl.

Følg myndighetenes råd

Selv om noe ikke er forbudt, betyr det ikke at det klokt eller riktig av hensyn til fellesskapet. Det er lov å bruke hodet selv også, sier kommuneoverlege Aslak Hovda Lien. Han er særlig opptatt av at ungdom og unge voksne følger rådene med å holde avstand.

– For de av oss som er godt voksne er ikke dette så inngripende, men for ungdom som ellers kanskje ville dratt på fest og vært mye med venner, er det krevende å ta smittehensyn, sier han.

Rådene myndigheten gir, og som kommunene ber innbyggere og andre følge også i påsken er: 

  • Å holde seg mest mulig hjemme
  • Begrense fritidsreiser
  • Sørge for fysisk avstand, minst 2 meter, utenfor hjemmet
  • Unngå å være mer enn 5 personer sammen i det offentlige rom
  • Huske på god hoste- og håndhygiene
  • Unngå å smitte andre
  • Holde seg hjemme når man er syk

Bruk fornuft

Når det gjelder forbudet mot å overnatte på hytter i annen kommune enn hjemstedskommunen gis det ikke dispensasjoner av kommunene. Har du hytte i hjemkommunen står du fritt til å bruke den.

Senja og Sørreisa kommune ber likevel om at folk som skal benytte hytter i påsken vurderer at det skjer i tråd med smittevernhensyn myndighetene ber befolkningen følge.

– Bruk fornuft og vurder reiser og aktivitet i påsken. Dette året vil høytiden bli annerledes for mange av oss. Men det tåler vi, og vi gjør det for hverandre, avslutter ordførerne i de to kommunene.